1.7.14

Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ...ΔΑΓΚΩΝΕΙ ! (ΙΣΩΣ, Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ!)


ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΠΛΕΟΝ, ΔΕΝ "ΒΑΣΤΙΕΤΑΙ"! ΩΡΑ ΠΙΑ, ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ "ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ,
Η "ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ"...

Mόλις πρίν λίγα 24ωρα, μαθεύθηκε η είδηση του αιώνος! Μοιάζει να αφορά μόνον το 'οικονομικό πεδίο', αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ αυτό! Δηλαδή, το γεγονός, πώς η Κίνα, προχωρά ακάθεκτη στην ίδρυση "δικής της" Παγκοσμίου Τραπέζης!!!
Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί το Πεκίνο στην ίδρυση της δικής του «ΠαγκοσμίουΤραπέζης» με κεφάλαια στην έναρξή της τουλάχιστον, όπως γράφεται, ύψους 100.000.000.000$, η οποία θα έχει ΣΙΓΟΥΡΑ, άκρως θέση ανταγωνιστική, προς τον υπάρχοντα θεσμό.

ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΑΠΟ ΜΙΑ "ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ" ΕΙΔΗΣΗ, Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ,
ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ "ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ" ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ! ΚΑΠΟΙΟΙ(...) ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ,
ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ...


(Ασφαλώς όλοι γνωρίζουν, χωρίς να κρύβονται πίσω απο το δάκτυλό τους, ΠΟΙΟΙ ήλεγχαν και ελέγχουν έως τις ημέρες μας, τον..."υπάρχοντα θεσμό"!)
Τί σημαίνουν όλα αυτά; Απλούστατα, ο Κινεζικός 'δράκος'..."δείχνει τα δόντια του" για τα καλά! Και προς κάθε κατεύθυνση...

Επιπροσθέτως, όπως τονίζεται σε δημοσιεύμα των 'Financial Times', η Κίνα ενδιαφέρεται να ανταγωνισθεί και την Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως, καθώς πιστεύει, πως οι προαναφερθέντες οργανισμοί, τελούν υπό "αμερικανική" επιρροή. (Αντιλαμβανόμεθα όλοι την έννοια και την "αξία" των τοποθετουμένων εισαγωγικών...).

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με βάση ορισμένες πηγές, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων και αξιωματούχων άλλων χωρών και στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε να διπλασιαστούν τα κεφάλαια της νέας Τραπέζης από 50 σε 100 δισ. $!

Με τα έως τώρα υπάρχοντα δημοσιευόμενα στοιχεία, 22 χώρες της ευρυτέρας περιφερείας, μεταξύ δε αυτών και μερικών χωρών της Μέσης Ανατολής, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία, να συμμετάσχουν στην σύσταση ενός νέου πολυμερούς οργάνου δανειοδοτήσεως. 

Ο υπό συγκρότηση θεσμός θα έχει το όνομα 'Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών'. Σε αρχικό στάδιο, η Τράπεζα θα επικεντρωθεί στην κατασκευή και την αναβίωση του ιστορικού δρόμου του μεταξιού, ο οποίος για μακρές ιστορικές περιόδους, ένωνε την Κίνα και την Απω Ανατολή με την Ευρώπη. Ο δρόμος αυτός θα καλύπτει, όπως πιστεύεται, όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ το πρώτο βήμα θα είναι η άμεση σύνδεση του Πεκίνου - Βαγδάτης, διά μέσου νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θα προέλθει από το (πολύ εύρωστο οικονομικώς απο κάθε άποψη) Πεκίνο. (Κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει, πώς η Κίνα κατέχει ένα τεράστιο, ένα μοναδικό θα λέγαμε, "πακέτο" αμερικανικών ομολόγων, μυθώδους μεγέθους, πράγμα που την καθιστά πανίσχυρη, μόνον απο αυτό το δεδομένο, χώρια τα υπόλοιπα! Πού να αναφερθούμε π.χ. στα αποθέματα χρυσού της Κίνας! Η Ουάσινγκτον τα γνωρίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΛΑ αυτά και ΠΡΟΣΕΧΕΙ ιδιαιτέρως την κάθε της κίνηση και αντίδραση...)

Η αποφασιστικότητα της Κίνας στο να αναλάβει την πρωτοβουλία για την συγκρότηση ενός αντίπαλου δέους στην Παγκόσμια Τράπεζα, μπορεί να ερμηνευθεί. Είναι αλήθεια, ότι για πάρα πολλά χρόνια, διεκδικεί ισχυρότερο ρόλο στην διαδικασία λήψεως αποφάσεων σε παγκόσμια όργανα, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν, στους 'Financial Times': «Η Κίνα αντιλαμβάνεται, πως δεν έχει περιθώρια να πετύχει τίποτε σημαντικό από την Παγκόσμια Τράπεζα, ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συνεπώς, ήταν φυσική εξέλιξη να ιδρύσει την δική της Παγκόσμια Τράπεζα και να την ελέγχει. Επιπλέον, ενδιαφέρονται και άλλες ασιατικές χώρες, αλλά ακόμα και αν δεν συνέβαινε αυτό, η Κίνα θα προχωρούσε μόνη»...

Η δημοσιοποίηση των σχεδίων της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, η οποία θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την Π. Τράπεζα, συμπίπτει με έκθεση του ΟΗΕ. Βάσει αυτής, προβλέπεται ότι εφέτος, οι επενδύσεις από τη χώρα θα υπερσκελίσουν όσες κατευθύνονται προς αυτήν. Αυτό θα συμβεί, επειδή ολοένα και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις μετακινούνται εκτός συνόρων. Αποτέλεσμα είναι να τείνει προς τη λήξη της η εποχή, κατά την οποία μεγάλες επενδύσεις εισέρρεαν αφειδώς στην Κίνα. Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων επιπλέον θα θέτει εν αμφιβόλω, όχι μόνον την ισχύ της Π. Τράπεζας, αλλά και της Ασιατικής Τραπέζης Αναπτύξεως. 

Εχει έδρα τη Μανίλα και, σύμφωνα με το Πεκίνο, επηρεάζεται υπερβολικά από την Ιαπωνία... Εάν δε η νέα Τράπεζα, διαθέτει 100 δισ. $ για να επενδύσει, μπορεί να αντιπαρατεθεί στα 165 δισ.$ της Ασιατικής Τραπέζης Αναπτύξεως. Σε αυτήν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από την ίδρυσή της το 1966 και μετά, μόνιμα διατηρεί Ιάπωνα πρόεδρο! Σύμφωνα με πηγές, στόχος της Κίνας στον νέο οργανισμό είναι να αποκλειστούν ΗΠΑ και Ιαπωνία(!), αλλά παρόμοια ρύθμιση, δεν συμπεριελήφθη τελικώς στο νομοσχέδιο.

Συνοψίζοντας! Το Πεκίνο, δεν μπορεί και δεν θα είναι πλέον, ούτε απλός παρατηρητής, ούτε ουραγός των εξελίξεων. "Επιτίθεται" με την ισχύ του και την ευρωστία του και δεν υπολογίζει πιά, κανέναν άλλο 'παίκτη'... Πιθανώς ήλθε η ώρα, "ορισμένοι να μαζευθούν", προβληματιζόμενοι πολύ για το αύριο. 


"Ι.Κ."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...