21.4.14

ΤΟ ΑΥΡΙΟ (ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ), ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!


Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν, ίσως και θαυμασμό ανάμεικτα με φθόνο σε «ορισμένους»(...), όχι μόνον στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, οι «εξαγγελίες» για το ‘αύριο’ του διαστημικού προγράμματος της Μόσχας. Μπορεί να ακούγονται ως σενάρια ταινίας επιστημονικής φαντασίας του ευφάνταστου αμερικανικού κινηματογράφου, αλλά δεν είναι!



ΡΩΣΟΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ 'ΠΕΡΙΠΑΤΟ'.
Τα νέα διαστημικά σχέδια προβλέπουν τον «εποικισμό» ακόμα και της Σελήνης ενώ στην συνέχεια, διαπλανητικά ταξίδια στον μακρυνό Άρη! Όπως τονίζεται σε ρωσικά δημοσιεύματα, δίνουν προτεραιότητα στην εξερεύνηση του διαστήματος με στόχο την εκμετάλλευση των πολύτιμων φυσικών πόρων του πλανητικού μας συστήματος.

Η Ρωσία καθόρισε το γενικό πλαίσιο της ερεύνης και της εξερευνήσεως του διαστήματος. Κύριοι στόχοι είναι τα συγκροτήματα, που θα περιστρέφονται στο διάστημα σε τροχιές κοντά στη Γη, η εξερεύνηση και ο αποικισμός της Σελήνης, καθώς και η έναρξη υλοποιήσεως προγραμμάτων για την εξερεύνηση του Άρη και άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα!


ΠΑΛΑΙΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ...
Τα νέα «διαπλανητικά» σχέδια της Ρωσίας ανέλυσε σε άρθρο του στην εφημερίδα ‘Ροσίσκαγια Γκαζέττα’, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, υπεύθυνος στο υπουργικό Συμβούλιο για τον αεροδιαστημικό τομέα, ο κ.Ντμίτρι Ρογκόζιν.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ.
Μέ βάση τις δηλώσεις του αυτές, οι άμεσοι στόχοι της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας πρέπει να είναι, η διαμόρφωση της αγοράς διαστημικών υπηρεσιών και η δημιουργία των βασικών αρχών για τη μελέτη και την μελλοντική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο βαθύ διάστημα. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό, θα μπορούσε να διαδραματίσει το εθνικό πρόγραμμα «Έρευνα του μακρινού διαστήματος», δήλωσε ο Ρογκόζιν.

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΠΙΓΕΙΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ
ΔΙΑΣΤΗΜΑ.


«Τώρα, έχει δοθεί πρωθυπουργική εντολή για τη διενέργεια της σχετικής μελέτης σκοπιμότητος του έργου στην ‘Roscosmos’. Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, μαζί με τα αρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και την ‘Rosatom’, θα πρέπει να επεξεργαστούν και να διατυπώσουν προτάσεις, αναφορικώς με τη δυνατότητα υλοποιήσεως του διαστημικού ‘project’».

«Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, βασικοί τομείς ερεύνης και αναπτύξεως, θα είναι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάπτυξη τεχνολογιών πλάσματος για τη μετατροπή της ενεργείας, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, της ρομποτικής και των νέων υλικών», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. «Την ίδια στιγμή – συμπλήρωσε - τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα που αφορούν, στα τεχνικά χαρακτηριστικά του επανδρωμένου συγκροτήματος, με βάση τους πυραύλους της «υπερβαρέας» κλάσεως, για τις πτήσεις στη Σελήνη και αργότερα στον Άρη»!
Επίσης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μελέτες «για τη δημιουργία ισχυρών διατροχιακών (διαπλανητικών) οχημάτων-ρυμουλκών, χωρίς τα οποία η κατάκτηση της Σελήνης και η εξερεύνηση των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος, θα είναι αδύνατη».
Η Σελήνη, σύμφωνα με τον Ρογκόζιν, αποτελεί ένα σημαντικό αντικείμενο για τη βασική έρευνα και είναι η πλησιέστερη προς τη Γη πηγή «εξωγηΐνου» υλικού (φυσικών πόρων). Επιπλέον, ο φυσικός δορυφόρος του πλανήτου μας, μπορεί να γίνει μια πλατφόρμα για την τεχνολογική έρευνα και την διεξαγωγή δοκιμών σε νέα διαστημική τεχνολογία. Σαν παραδείγματα προγραμμάτων με προοπτική, όσον αφορά στην εκμετάλλευση του σεληνιακού εδάφους, ο Ρογκόζιν αναφέρει τη δημιουργία του πρώτου σεληνιακού και εξωπλανητικού εργαστηρίου, για την «πειραματική μελέτη του σύμπαντος, μελέτη και εξόρυξη σεληνιακών ορυκτών, μετεωριτών, πρότυπη παραγωγή χρήσιμων ουσιών, αερίων, νερού από ρηγόλιθο (λεπτό στρώμα από βραχώδη συντρίμμια και σκόνη που καλύπτει το σεληνιακό έδαφος)».

Η πρώτη, μετά από το 1972, προσελήνωση επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι, προγραμματίζεται να γίνει το 2030. Στην συνέχεια, θα αρχίσει να αναπτύσσεται μια μόνιμη σεληνιακή βάση! Μόνο μετά από την σταθεροποίηση της λειτουργίας της, θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε αποστολές σε αστεροειδείς και στον Άρη...
(Εμείς, πέραν του να ευχηθούμε καλή επιτυχία, όταν όλα αυτά θα έχουν βάση την πρόοδο της ανθρωπότητος και τίποτε άλλο, να σημειώσουμε με έμφαση, πώς αυτού του τύπου οι μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί στον κόσμο της διαστήματος στο προσεχές μέλλον, εκ μέρους της Μόσχας, σημαίνουν απλούστατα, ‘άνεση και ευρωστία’ στα κρατικά της ταμεία και όχι συρρίκνωση, ή ‘ακατάσχετη εκτύπωση’ πληθωριστικού χαρτονομίσματος, όπως γίνεται σκοπίμως εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ...)

                                                                                     "Ιω.Καπ."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...