9.2.13
Μίσθωσε η Τουρκία 5.000.000 στρέμματα γής στο Σουδάν, για 99 χρόνια! Θα καλλιεργούνται γεωργικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά...
Άν όσα ακολουθούν και περιγράφονται σε τουρκικά δημοσιεύματα, δεν είναι προσεκτική χάραξη μακροπροθέσμου πολιτικής και σχεδιασμού, τότε άρα γε, τί μπορεί να είναι; Πρόκειται σίγουρα για εντελώς ασυνήθιστη είδηση!
Το Τουρκικό υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Κτηνοτροφίας, προχώρησε στην μίσθωση 5.000.000 στρεμμάτων γής στα Σουδάν, για διάρκεια 99 ετών!!!
Πρόκειται για εδάφη τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ποικιλία γεωργικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών. Πρόκειται για ένα μνημόνιο το οποίο είχε υπογραφεί, στις 3 Μαΐου του 2012 μεταξύ του Σουδάν και του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Κτηνοτροφίας.
Έπειτα από μια τετράμηνη μελέτη, την οποία διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Επιχειρήσεων, καθώς και αναλύσεων δειγμάτων του εδάφους, αποφασίσθηκε η επένδυση αυτή. Επισημαίνεται ότι η παραχώρηση της γης, θα γίνη σε ιδιώτες.
Εξειδικευμένοι γεωπόνοι θα καλλιεργήσουν όλα τα γεωργικά προϊόντα, τα οποία παράγονται στην Τουρκία, για να επιταχύνουν την διαδικασία παραγωγής. Πρόκειται για πέντε διαφορετικές περιοχές του Σουδάν, που είναι δύο φορές μεγαλύτερες, από ό, τι η καλλιεργήσιμη έκταση στην Τουρκία, αυτή που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Τροφίμων.
Κυρίως θα καλλιεργηθούν προϊόντα, σπόροι, φρούτα και λαχανικά τα οποία θα πωλούνται στην Μέση Ανατολή και στις αφρικανικές χώρες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι, το χαμηλό εργατικό κόστος καθώς και το κόστος αρδεύσεως, από ό, τι στην Τουρκία. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μόλις μήνα!
Όπως επισημαίνεται στα ίδια τουρκικά δημοσιεύματα, στο Σουδάν, την πρακτική αυτή έχουν εφαρμόσει επίσης, εδώ και πολλά χρόνια η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αυστραλία. Παρόμοιο μοντέλο έχει εξαπλωθεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως σε εύφορα εδάφη της Τανζανίας, συμπληρώνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.
Τώρα εμείς, τί μπορούμε να πούμε; Να μιλήσουμε για... συγκρίσεις; Προοπτικές; Πλάνα; Οργάνωση; Μελέτες; Σχέσεις με το Εξωτερικό; Διπλωματία;
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου