21.2.13

Σήμερα σε χωριό του Ιράν, μιλούν ελληνικά!




Δεν είναι μόνον στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, ακόμα ανεξίτηλες οι ελληνικές "σφραγίδες" και οι ρίζες και τα ίχνη, του λίαν ενδόξου 'περάσματός' μας, λόγω του κορυφαίου στρατηλάτου μας Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι και στο Ιράν! (Και ακόμα μακρύτερα, αλλά τα "θάβουν" οι εγχώριες 'μαριονέττες' επιμελώς και πεισματικώς! Θα τους το επιτρέψουμε όμως;) 
Και γλωσσικώς!
 Διαβάστε την κατωτέρω περιγραφή, απο την ιστοσελίδα "Νόστος".

"Ταξιδεύοντας στο Ιράν, συνάντησα κάποιον που επάνω που άκουσε ότι ήμουν Έλλην, μου είπε την ακόλουθη συναρπαστική ιστορία. Στο Ιράν, στα βουνά κοντά στη Περσέπολη, υπάρχει ένα χωριό αποκαλούμενο Σάροο (Σάρον), όπου οι άνθρωποι μιλούν ελληνικά μέχρι σήμερα! Μου είπε ότι επισκέφτηκε το χωριό ο ίδιος και άκουσε τους ανθρώπους εκεί, να μιλάνε την ελληνική γλώσσα!
Η εξήγησή του ήταν, ότι μετά που ο Αλέξανδρος επέστρεψε από τις Ινδίες, και αφού έκαψε την Περσέπολη, μερικοί από τους στρατιώτες του, παρέμειναν πίσω και δημιούργησαν εκεί μιά αποικία, ονόματι Σάρον. Αυτή η αποικία είναι σήμερα το χωριό Σάροο.
Πρέπει να σημειωθή ότι η λέξη σάρον, είναι αρχαία Ελληνική λέξη που σημαίνει σκούπα! Η λέξη σαρκά, είναι παράγωγο της λέξης σάρον και χρησιμοποιείται στην Κύπρο μέχρι σημέρα και σημαίνει σκούπα. Το δε ρήμα ‘‘σαρώ’’, στην Κύπρο σημαίνει ‘‘σκουπίζω’’.

 Δεν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το χωριό ο ίδιος, αλλά εάν αυτά που λέει ο φίλος μου στο Ιράν είναι αλήθεια, τότε αυτό θα ήταν ένα νέο έδαφος για τους γλωσσολόγους της ελληνικής γλώσσης που ανακαλύπτεται, και ένας καινούριος τόπος για μακρινούς χαμένους Έλληνες να βρεθούν!"


                                                    ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...