Ο ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΣ "ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ ΜΑΣ". Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΜΗΤΡ. ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ, Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ. (ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΟΧΩΣ 'ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ' ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΤΟΥ.) |
(Θα σας παραθέσουμε εν συντομία την ζωή του Αγίου Νεκταρίου, που εορτάζει σήμερα, με κάποιες εμβόλιμες μικρές αναφορές σε σημαντικά στοιχεία. Ο Άγιος Νεκτάριος, είναι κατά γενική ομολογία ένας 'πολυθαυματουργός' Άγιος της ορθοδόξου Εκκλησίας μας, επονομάζεται δέ ως ο 'Άγιος του αιώνος μας', δηλαδή του εικοστού. Αμέτρητες χιλιάδες καταγράφονται συνεχώς οι ευεργετηθέντες Χριστιανοί, απο την μεσιτεία του, ενώ πυκνές είναι και οι ζωντανές του παρουσίες στις ημέρες μας! Άς έχουμε πάντα την ευχή του! "Παπαφλέσσας").
Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ ΤΟΥ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ, ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΜΦΙΑ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ. |
Γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1846 στην Σηλυβρία της Θράκης, με γονείς τον Δήμο και τη Βασιλική Κεφάλα.΄Ηταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά τους. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος.
Μικρός, 14 ετών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος. (Το αφεντικό του, αντί να εκτιμήσει την εργατικότητα και το φιλότιμο του φτωχού παιδιού, τον έδερνε και απο πάνω!). Κατόπιν ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου. Κατόπιν πήγε στη Χίο, όπου, από το 1866 μέχρι το 1876 χρημάτισε δημοδιδάσκαλος στο χωριό Λίθειο.
Το 1876 εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή Χίου με το όνομα Λάζαρος και στις 15 Ιανουαρίου 1877 χειροτονήθηκε διάκονος, ονομασθείς Νεκτάριος, από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο (1860 - 1877), και ανέλαβε την Γραμματεία της Μητροπόλεως.
Το 1881 ήλθε στην Αθήνα, όπου με έξοδα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου Δ' (1870 - 1899), σπούδασε Θεολογία και πήρε το πτυχίο του το 1885. Έπειτα, ο ίδιος προαναφερόμενος Πατριάρχης, τον χειροτόνησε το 1886 πρεσβύτερο και του έδωσε τα καθήκοντα του γραμματέως και Ιεροκήρυκος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Διετέλεσε επίσης πατριαρχικός επίτροπος στο Κάϊρο.
Στις 15 Ιανουαρίου 1889, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Η δράση του ως Μητροπολίτου ήταν καταπληκτική και ένεκα αυτού ήταν βασικός υποψήφιος του πατριαρχικού θρόνου Αλεξανδρείας. Λόγω όμως φθονερών εισηγήσεων (αισχρών συκοφαντιών), προς τον ευάλωτο στις διαβολές υπέργηρο Πατριάρχη Σωφρόνιο, ο ταπεινόφρων Νεκτάριος, για να μη λυπήσει τον γέροντα Πατριάρχη, επέστρεψε στην Ελλάδα (1889). (Στήν πραγματικότητα ΑΠΕΛΥΘΗ αναπολόγητος και χωρίς κάν να του καταβληθούν οι μισθοί του. Πόνεσε πάρα πολύ ο Άγιος για τις άδικες κατηγορίες που του απηύθυναν και κυρίως, ότι δεν τον άφησαν να απολογηθεί, όπως επιβαλόταν.)
(Στήν Αθήνα έφθασε απένταρος. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε είναι απερίγραπτες, ακόμη και για τις πιό βασικές ανάγκες. Στο υπουργείο Παιδείας που απευθυνόταν για έναν διορισμό ως απλού ιερέως, ενώ ήταν Επίσκοπος, δεν τον εισήκουε κανείς! Για τους 2 διορισμούς που ακολούθησαν, μεσολάβησε με επιμονή - προσέξτε εδώ! - ο πατέρας του διασήμου Μακεδονομάχου μας Παύλου Μελά!) Διετέλεσε Ιεροκήρυκας (Ευβοίας) (1891 - 1893), Φθιώτιδος και Φωκίδας (1893 - 1894).
(Δυστυχώς και απο εκείνες τις 2 επαρχίες αναγκάσθηκε να αποχωρήσει, λόγω πάλι φθόνου και διαβολών, αναξίων συνλειτουργών...) Διορίσθηκε κατόπιν διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα (1894 - 1904). (Το έργο που έκανε ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Επί των ημερών του ανεδείχθησαν σπουδαία 'αναστήματα' στον Ελλαδικό κλήρο. Στήν Σχολή, άν και διευθυντής, εργαζόταν πολύ σκληρά μέχρις σημείου, όταν αρρώστησε ο καθαριστής της, να τον αναπληρώνει αργά τις νύκτες, σφουγγαρίζοντας ακόμα και τις ...τουαλέττες!!! Ο ταπεινός ιεράρχης δεν ήθελε να τον βλέπουν, αλλά όταν γύρισε ο ιαθείς υπάλληλος, πίστεψε ότι τον είχαν ...αντικαταστήσει, αφού ΟΛΑ ήταν π ε ν τ α κ ά θ α ρ α!!!)
Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρονίου (1899), ο Νεκτάριος εκλήθη να τον διαδεχθεί, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε.
Στα κηρύγματα του, πλήθος λαού μαζευόταν, για να «ρουφήξει» το νέκταρ των Ιερών λόγων του.
(Το αρχικό του όνειρο, ήταν να ετοιμάσει Μονή, όχι στην Αίγινα, αλλά στην Ανάβυσσο, την οποία είχε επισκεφθεί και εγκρίνει ως ιδανική περιοχή. Σήμερα υπάρχει το ονομαστό προσκύνημά του στην θέση Καμάριζα Αναβύσσου, που διευθύνει ο υπέργηρος πλέον αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, που έχει αξιωθεί θαυμάτων απο τον ίδιο τον Άγιο!).
Το 1904 ίδρυσε γυναικεία Μονή στην Αίγινα, της οποίας ανέλαβε προσωπικά την διοίκηση, αφού εγκαταβίωσε εκεί το 1908, μετά την παραίτηση του από την Ριζάρειο Σχολή.
(Στήν Αίγινα επίσης "άφησε εποχή"! Η κακία και ο φθόνος ορισμένων, δεν τον άφησε σε ησυχία, ούτε στο νησί. Τονίζεται με έμφαση πώς κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα, π ο τ έ δεν βομβάρδισαν το νησί, επειδή όταν πετούσαν απο πάνω του, είχε...πάντα σύννεφα και δεν έβλεπαν!!!
(Το συγγραφικό του έργο είναι διπλά σημαντικό. Όχι μόνον ως έκταση και ποικιλία, αλλά επειδή διαθέτει κατανοητή και σαφή γραφή, ακόμα και για τους αμύητους στα θεολογικά γράμματα!) Έγραψε αρκετά συγγράμματα, κυρίως βοηθητικά του θείου κηρύγματος. Η ταπεινοφροσύνη του και η φιλανθρωπία του υπήρξαν παροιμιώδεις. (Οι σωζόμενες επιστολές του διαφόρων τύπων, είναι επίσης ανεκτίμητες!).
Πέθανε, μετά απο δοκιμασία πολλών εβδομάδων, το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 1920. (Ο θάλαμος που νοσηλευόταν στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, υπάρχει έως σήμερα ΜΕ σχετικό προσκυνητάρι, που πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται για ευλογία.) Τόση δε ήταν η αγιότητά του, ώστε επετέλεσε πολλά θαύματα, πριν αλλά και μετά τον θάνατο του. Ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα. (Το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές όχι μόνον Έλληνες αλλά και ξένοι).
Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1953 και στις 20 Απριλίου του 1961, (
ήτοι 41 έτη μετά την κοίμησή του), με Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διακηρύχτηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. (Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με καθυστέριση ...79 ετών, προχώρησε το 1999 σε έγγραφη συγνώμη προς τον Άγιο, για την άσχημη συμπεριφορά, που του "επεφύλαξε" επί Σωφρονίου).
[Σημείωση. Υπάρχει μία εντελώς άγνωστη ελληνική κινηματογραφική ταινία, των αρχών της δεκαετίας του '70, προσεγμένη θα λέγαμε, με τίτλο 'Ο Άγιος Νεκτάριος'! Η διάρκειά της είναι 85΄περίπου και πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Μπάρκουλης και η Βέρα Κρούσκα, αλλά όχι όπως τους έχουμε συνηθίσει. Η παραγωγή ήταν της 'ΑΡΤ-ΦΙΛΜΣ' και βλέπεται άνετα...]
"Παπαφλέσσας"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου