Ο σήμερα μνημονευόμενος Άγιος, ανήκει στους αξιολογότερους Πατριάρχες εκείνης της Βυζαντινής περιόδου και καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένα (όσοι επιθυμούν περισσότερα, μπορούν να τα αναζητήσουν σε ειδικώτερες εκδόσεις Εκκλησιαστικής Ιστορίας και έχουν πολύ ενδιαφέρον) στοιχεία της ταραχώδους ζωής του. Ο Άγιος Μεθόδιος Α΄ (ο λεγόμενος και Ομολογητής) διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, από το 842 έως το 846.
Γεννήθηκε μεταξύ του 788 και του 800, στις Συρακούσες της Ιταλίας. Μετέβη για σπουδές στην βασιλεύουσα (Κωνσταντινούπολη) επί αυτοκράτορος Λέοντος του Ε΄ και εκάρη μοναχός σε κάποιο μοναστήρι της Βιθυνίας.
(Ήλθε στην Κωνσταντινούπολη επί Λέοντος του Ε', για ν' αναλάβει κάποια πολιτική υπηρεσία, άξια της υψηλής παιδείας και ικανότητός του. Τότε στη Βασιλεύουσα, επικρατούσε το ακανθώδες ζήτημα, της προσκυνήσεως των Αγίων εικόνων. Ο Βασιλιάς Θεόφιλος, επειδή εκτιμούσε την παιδεία του Μεθοδίου, προσπαθούσε με διάφορες περιποιήσεις, να τον πάρει με το μέρος του).
Λόγω όμως της εκδηλουμένης ευθέως και γενναίως εικονολατρείας του, εστάλη στην Ρώμη, από τον Πατριάρχη Νικηφόρο το 815.
Όταν επέστρεψε, το 821, μετά την άνοδο στο θρόνο του Μιχαήλ Τραυλού, συνελήφθη και υπέστη πολλές διώξεις, ιδιαιτέρως από τον τελευταίο εικονομάχο αυτοκράτορα Θεόφιλο. Επί των ημερών του, μαστιγώθηκε δημόσια και φυλακίσθηκε για 7 χρόνια(!!!) σε μία απάνθρωπη και ανήλια κρύπτη, μαζί με 2 ληστές(!) στη νήσο Αντιγόνη, όπου σώζεται μέχρι σήμερα το κρατητήριό του. Αργότερα όμως, επειδή του εξήγησε κάποιο δύσκολο χωρίο, σχετικά με τις απόκρυφες επιστήμες, τον αποφυλάκισε, υπό επιτήρηση...
(Ή, κατά άλλη παράδοση, όχι στην Αντιγόνη, αλλά στην νήσο του Αγίου Ανδρέου, στην περιοχή του Ακρίτα).
Ο Μεθόδιος είχε χαρακτηριστεί εικονολάτρης, καθώς εργάστηκε ιδιαιτέρως και επιμόνως, για την καταπολέμηση της καταστροφικής αιρέσεως των εικονομάχων, από τους οποίους υπέφερε πολλά.
Μετά το θάνατο του Αυτοκράτορος και την λήξη της περιόδου της εικονομαχίας, ο εικονομάχος Πατριάρχης Ιωάννης Ζ΄ Γραμματικός, εκδιώχθηκε από τον Θρόνο του, μετά από παρέμβαση της Αυτοκρατείρας Θεοδώρας και Πατριάρχης έγινε ο Μεθόδιος.
Αυτός "σφράγισε" και την λήξη της εικονομαχίας, με συμβολική τελετή μεταφοράς των εικόνων, στην Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα 5 ημέρες μετά την ανάρρησή του, την 19η Φεβρουαρίου του 842, συνεκάλεσε τοπική Σύνοδο, η οποία και αναθεμάτισε τους εικονομάχους.
Λίγες ημέρες μετά, την 11η Μαρτίου, με ιδιαίτερη λαμπρή τελετή, αναστήλωσε τις ιερές εικόνες, όπου έκτοτε εορτάζεται κατ΄ έτος, την λεγόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας, που είναι η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
(Αντιμετώπισε πολύ σφοδρή 'πολεμική', απο τους Στουδίτες μοναχούς, επειδή στην εκλογή του, "παραμερίσθηκαν" 4 συνυποψήφιοί του, προερχόμενοι απο την γνωστή αυτή Μονή...)
Επί Πατριαρχίας του επίσης, έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του πατριάρχου Νικηφόρου και του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου.
Τον υπόλοιπο βίο του διήλθε επουλώνοντας τις πληγές, που προήλθαν από την εικονομαχία, ζώντας ασκητικά, παρά το υπέργηρο της ηλικίας του, διακρινόμενος στο χάρισμα
της καλλιγραφίας και την μεταγραφή πολλών Ψαλτηρίων.
Απεβίωσε την 14η Ιουνίου του 846. Μετά το θάνατό του ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται αυτήν την ημέρα.
"Παπαφλέσσας"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου