ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ: ΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ. ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ, Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ ΤΖΟΝ ΠΙΟΥΡΙΦΟΪ. |
(ΑΝΕΚΑΘΕΝ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΔΡΑΙΩΝΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ, ΕΝΩ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ. ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ, ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΠΟΥ "ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ"... Ήτοι φωτίζουν πιό "σύνθετες" και πιό "σκοτεινές" πτυχές. Η μικρή αναφορά που ακολουθεί, μας δείχνει ξεκάθαρα, τα ΛΑΘΗ μας και εγκληματική ΥΠΟΤΑΓΗ μας, στους εκάστοτε ισχυρούς...)
(Εις το τέλος της αναρτήσεως, παρατίθεται η σχετική βιβλιογραφία, ειδικώς για τους φιλίστορες, που το "ψάχνουν" περισσότερο και πολύ καλά κάνουν... Για την αντιγραφή "Ιω.Καπ.")
Δείτε την ενθουσιώδη(!) υποδοχή του Αμερικανού πρεσβευτού τότε, John Emil Peurifoy από Έλληνες... (Δεν ήξεραν! Δεν ρώταγαν;)[Ο ΤΖΟΝ ΠΙΟΥΡΙΦΟΙ, ή Ιωάννης Αιμίλιος Πιουριφόϋ (John Emil Peurifoy) 1907-1955]. |
Καταφτάνουν
στην Ελλάδα εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβερνήσεως, με διάφορους βαθμούς και ιδιότητες. Ένας από αυτούς, ο Πολ Πόρτερ, διορίζεται για να επιβλέπει τη διάθεση των χορηγηθέντων χρημάτων, για την ανασυγκρότηση της Ελλάδος.
Η εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας του Σικάγου «The Greek Star» γράφει: «Οταν πήγε στην Αθήνα, έγινε ένας διαφορετικός άνθρωπος, ένας δικτάτορας! Η συμπεριφορά του προς τους έλληνες αξιωματούχους, αρχίζοντας από τον πρωθυπουργό, ήταν βλοσυρή και κάποτε τραχιά». Ένας άλλος αξιωματούχος που έρχεται είναι ο Ελληνοαμερικανός Ουΐλιαμ Ρούσσης, σε αυτόν ανέθεσαν την εποπτεία της 'Ούνρα' , ενός οργανισμού που συντονίζει την αμερικανική βοήθεια, προς την Ευρώπη.
Τι είδους συμπεριφορά προς τους Έλληνες, είχαν αυτοί και κατά συνέπεια και όσοι (στο σύνολό του) ήρθαν να «εποπτεύσουν την Ελλάδα, φαίνεται από ένα περιστατικό που έγινε κοινό μυστικό στη μεταπολεμική Αθήνα, «προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στην σκέψη του ελληνικού λαού».
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. |
Ο Πόρτερ συζητών
τας για κάποιο οικονομικό θέμα με τον Στέφανο Στεφανόπουλο, τότε υπουργό Συντονισμού, «οργίσθηκε τόσο, ώστε σήκωσε το χέρι του και του κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα(!!!) στο πρόσωπο, τόσο που ο υπουργός ξέσπασε σε ...κλάματα»!
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, Ο ΑΛΗΘΙΝΩΣ 'ΣΙΔΗΡΟΥΣ' ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΑΛ.ΠΑΠΑΓΟΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, ΣΤΕΦ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ... (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1953). |
Η συνέχεια του επεισοδίου έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: ο υπουργός αποχώρησε από το γραφείο και λίγες ημέρες αργότερα «δώρισε* στην κυρία Πόρτερ ένα διαμαντένιο περιδέραιο, για να κατευνάσει(!) τον Πόρτερ, ο οποίος προφανώς ακολουθούσε τη θεωρία του Θεόδωρου Ρούζβελτ "μίλα μαλακά, αλλά κουβάλα μαζί σου ένα μεγάλο ραβδί" και την συμβουλή του Γουίλιαμ Χάουαρντ Τάφτ, να χρησιμοποιεί την "διπλωματία του δολαρίου"»...
(*Δεν φθάνει που άρπαξε ένα γερό χαστούκι απο τον θρασύτατο και ασύδοτο Αμερικανό διπλωμάτη, χωρίς να αντιδράσει στο ελάχιστο, χωρίς να αρθρώσει ούτε μισή λέξη, δεν φθάνει που έβαλλε τα κλάματα, σαν παιδάκι του δημοτικού σχολείου, πήγε και κατόπιν και "ξηλώθηκε αγρίως", αγοράζοντας διαμαντένιο παρακαλώ περιδέραιο, για να καλοπιάσει την σύζυγο του χειροδικούντος! "Ωραίους" πολιτικούς δεν 'είχαμε μιά ζωή'; "Ιω.Καπ.")
Το καλοκαίρι του 1948 φθάνει στην Αθήνα, ο πρεσβευτής ο παχουλός Χάρι Γκρέϊντι "μπαίνοντας" σαρωτικά στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι ΗΠΑ στέλνουν αξιωματούχους στην Ελλάδα με βάση την αρχή: «η τραγωδία της αμερικανικής διπλωματίας, είναι ότι διόριζαν ανθρώπους, που θα μπορούσαν να πουλούν ...μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και δεν είχαν συνέπεια και συνέχεια».
---------------------------------------
Η πιο βάναυση όμως συμπεριφορά προς την Ελληνική αξιοπρέπεια καταφέρθηκε από τον αμερικανός πρεσβευτής Τζον Πιουριφόϊ, ο οποίος έμεινε στην Ελλάδα από το 20/9/1950 μέχρι το 1953.
Ο Τ Πιουριφόϊ διοίκησε όπως θα δούμε την μετεμφυλιακή Ελλάδα, σε συνεργασία με το Παλάτι.
Ο άνθρωπος αυτός θεωρείτο αυτοδημιούργητος, από μικρός στην αγορά εργασίας, δουλεύοντας ως «παιδί που κάνει θελήματα», κατόπιν ως «ο μικρός του ασανσέρ», για να ανεβεί στη συνέχεια με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ως την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. "Κομμουνιστοφάγος", έλεγε μια αμερικανική παροιμία όταν αναφερόταν σε αριστερούς: «Η λεοπάρδαλις όσο κι αν παρέλθη ο χρόνος, ουδέποτε αποβάλλει το στίγμα του δέρματός της».
ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ. ΔΕΞΙΑ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ. (ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡ.ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΣΟΦΙΑ). |
Ο Τ. Πιουριφόϊ, χαρακτήριζε με «διπλωματική» αβρότητα, συχνά τον Σ.Βενιζέλο «μικρό μπάσταρδο»!!! Ο Σοφοκλής Βενιζέλος σημειωτέον, ήταν ...πρωθυπουργός και ο Τ. Πιουριφόϊ, πρέσβης μια ξένης χώρας!
ΙΟΥΛΙΟΣ 1951. Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΠΙΟΥΡΙΦΟΪ, ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ... |
Το όνομα «Πιουριφόϊ» έγινε σύντομα σύμβολο, για τον άθλιο και ωμό τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί φέρονταν στους υποτελείς τους. Ο βιογράφος του μάλιστα σημειώνει: «Ο Πιουριφόϊ εννοούσε να φέρεται προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, σαν να ήταν υποταγμένες, όπως στα πολεμικά χρόνια του 1946-49».
Ο Σόλων Γρηγοριάδης έγραφε (εφ.«Εθνος», 02.05.1988) ότι : «ο Τρούμαν με την ομάδα του, έπαιρναν αυστηρά μέτρα σε όλα τα κράτη, που βρίσκονταν κάτω από τα φτερά του αμερικανικού "εξαπλωτισμού", αυστηρά μέτρα για να ευθυγραμμιστούν με την όλη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο άνδρας με το κοντοκουρεμένο μαλλί και την γερή κορμοστασιά, είχε αναλάβει τον ρόλο του «μαστίγιου» και διετέλεσε πρεσβευτής στην Ελλάδα ως το 1953.
Ο Πιουριφόϊ μετά την Ελλάδα, τοποθετήθηκε στην (επίσης πολύπαθη...) Γουατεμάλα, όπου οργάνωσε το «πραξικόπημα της μπανάνας», ανατρέποντας το αριστερό καθεστώς του Τζιάκομπο 'Ερμπεντ Γκούζμαν, για να εγκαταστήσει τη δικτατορία του συνταγματάρχη Κάρλος Καστίλο Αρμάς. Στην συνέχεια τοποθετήθηκε στην Ταϊλάνδη, όπου στις 12 Αυγούστου 1955 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ήταν μόλις 55 χρόνων. Κατά την επιστροφή από ένα στρατόπεδο αλεξιπτωτιστών, κοντά στην Μπανγκόκ σκοτώθηκε σε τροχαίο, μαζί με τον γιο του Ντάνι.
[από τον ιστοχώρο του 'ποιμενικού αυλού'
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου τόμος ΙΙ εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη.
- ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου τόμος ΙΙΙ εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη.
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εκδόσεις ΔΟΜΗ τόμος 17.]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου