28.2.13

Διοξείδιο του Αμμωνίου, μέσα στα 'χάμπουργκερς" της "Μάκ Ντόναλντς"! Καταγγελίες του γνωστού μας Άγγλου "σέφ" Τζέϊμυ Όλιβερ!




Στον αμερικανικό τύπο, αλλά και σε αρκετές ιστοσελίδες εκεί, έγινε μέγα θέμα, η ακόλουθη είδηση, που προέρχεται απο τον πολύ γνωστό μας και διάσημο Άγγλο "σέφ", που βλέπουμε σε τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής τέχνης.
Διατροφικό σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους, έφερε στο φως στις ΗΠΑ, ο γνωστός 'σεφ' Jamie Oliver, όταν διαπίστωσε, πως στα χάμπουργκερ της αλυσίδος 'McDonald's' υπήρχε μια... «ροζ βλέννα» («pink slime») πολύ ύποπτου προελεύσεως!


Μετά από εργαστηριακές έρευνες, δεν άργησε να αποδειχτεί πως αυτή η «ρόζ βλέννα», δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά διοξείδιο του αμμωνίου!
Η αποκάλυψη αυτή, εκτός του ότι έπεσε ως κεραυνός στην διατροφικώς αρκετά κακομαθημένη αμερικανική κοινωνία, σήκωσε και θύελλα διαμαρτυριών, τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από τους περισσότερο ευαισθητοποιημένους γύρω από τη διατροφή.
Κυριολεκτικώς αποτροπιαστική είναι η εικόνα που έδωσε ο Jamie Oliver, περιγράφοντας λίγο ως πολύ, το χάμπουργκερ της γνωστής παγκόσμιας αλυσίδος: «Βασικά παίρνουμε ένα προϊόν το οποίο αρχικά δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια φτηνή σκυλοτροφή(!) και προσθέτοντας αυτή την ουσία, το δίνουμε σε ανθρώπους»!
 Με την προσθήκη δηλαδή αυτής της... ροζ βλέννας, του διοξειδίου του αμμωνίου, αυτή η «φτηνή σκυλοτροφή», απλώς μετατρέπεται σε βρώσιμη από τον άνθρωπο!».

Μετά από αυτές τις κυριολεκτικά σοκαριστικές καταγγελίες του διάσημου σεφ, η 'McDonald’s' αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αλλάξει τη «συνταγή» της, ενώ σε δήλωσή της δεσμεύτηκε(;) να μην ξαναχρησιμοποιήσει την εν λόγω ουσία και βρίσκοντας άλλο τρόπο (;) να «αναπληρώνει» το βοδινό κρέας των χάμπουργκερ που παρασκευάζει...

Στην ίδια της ανακοίνωση η εταιρεία δήλωσε, πως ποτέ δεν χρησιμοποίησε διοξείδιο του αμμωνίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια ακριβώς συνταγή χρησιμοποιεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες μηδέ εξαιρουμένης και της δικής μας!

(Υπάρχουν εδώ "αρμόδιοι"; Σε ποιό υπουργείο; Και τί μέτρα λαμβάνουν ΗΔΗ; Τα εξής: ΚΑΝΕΝΑ!)
 Με αφορμή τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, ο μικροβιολόγος Geral Zirnstein του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (διότι εκεί υφίστανται αρμόδιες υπηρεσίες, που μάλιστα "παίρνουν και κεφάλια"!) , συμφωνώντας πλήρως με τον Jamie Oliver, δήλωσε πως η χρήση του διοξειδίου του αμμωνίου στις τροφές είναι απαράδεκτη και πως θα πρέπει χωρίς καμμιά άλλη συζήτηση να απαγορευτή!

 (Κυρίως στο εξωτερικό η συγκεκριμένη αλυσίδα 'γρήγορου φαγητού', έχει πολλές φορές ξανα-απασχολήση τον τύπο και τα ΜΜΕ, για τις "περίεργες" έως "αφύσικες" επιλογές συστατικών στα φαγητά της.
Εδώ όμως, στο Ελλαδιστάν, ποιός ενημερώνει ποιούς;)



                     ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...