1.10.14

Συμπληρώνονται 168 χρόνια, απο την γέννηση του Αγίου Νεκταρίου.


ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ... Όπως μας πληροφορεί το θρησκευτικό ημερολόγιο-χρονολόγιο, σάν σήμερα την 1η Οκτωβρίου του 1846, γεννήθηκε ο κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, μετέπειτα Άγιος Νεκτάριος, μητροπολίτης Πενταπόλεως, στην Σηλυβρία της (τότε τουρκοκρατούμενης) Θράκης μας.


(Είχε έξη αδέλφια και ο πατέρας του Δημοσθένης, καταγόταν απο τα Ιωάννινα και ήταν ναυτικός). Ο Άγιος Νεκτάριος, που αποκαλείται και 'Άγιος του αιώνος μας', εκοιμήθη την 9η Νοεμβρίου του 1920, νοσηλευόμενος σχεδόν επί 2 μήνες, (σε θάλαμο Γ΄θέσεως...) στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, στα 74 του χρόνια. Υπογραμμίζεται πώς το σκήνωμά του, παρέμενε άφθαρτο και ευωδιάζον στην Αίγινα, για 20 ολόκληρα χρόνια! Η ανακομιδή των λειψάνων του, πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1953.




Άν και είχε θεωρηθεί απο τους πιστούς Χριστιανούς, όχι μόνον της Αιγίνης όπου μόναζε, αλλά και γενικώτερα, ως Άγιος απο την εποχή που ζούσε, η επίσημη Εκκλησία τον ανεκήρυξε με την προβλεπόμενη πράξη, μόλις το 1961. 
Τα θαύματά του, που έχουν ευεργετήσει χιλιάδες Ορθοδόξους ανά τον κόσμο, είναι αμέτρητα και έχουν εκδοθεί πλήθος βιβλίων που τα περιλαμβάνουν, όπως επίσης και την μάλλον περιπετειώδη και γεμάτη αντιξοότητες και 1002 πικρίες ζωή του.
(Υπάρχουν  μοναδικές πραγματικά περιγραφές με θαυμαστές πολύωρες εμφανίσεις του, ακόμα και ενώπιον αρκετών ανθρώπων!)
Από όπου πέρασε, υπηρέτησε με υποδειγματικό τρόπο τους πιστούς, ενώ άφησε "εποχή" η 14ετής θητεία του στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Επίσης υπήρξε εξαιρετικός εκκλησιαστικός συγγραφέας, με μεγάλο αριθμό συγγραμάτων, μοναδικής εμπνεύσεως αλλά και ωφελείας για τους φιλόθεους αναγνώστες.
(Να σημειωθεί επίσης πώς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, που παρά πάσαν τάξη και πρακτική, "έδιωξε" τον Άγιο, λόγω συκοφαντιών και ζηλοφθόνιας, τον Ιούλιο του 1890, τον "απεκατέστησε" επισήμως, μόλις το 1999, δηλαδή μετά απο...99 χρόνια!)
ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ!

                                                                          "Παπαφλέσσας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...