16.10.14

Το "ζουμί" της υποθέσεως, το "φάγατε", έ;




Ήταν ένας μεγάλος συγγραφέας, ένας διακεκριμένος Έλλην, ο Κορνήλιος Καστοριάδης. (Απο το 1945 εξόριστος στο Παρίσι). Χωρίς καμμία αμφιβολία. Προσέξαμε ένα αφιέρωμα μίας μεγαλοσυστημικής εφημερίδος, με λεπτομέρειες μάλιστα για την ζωή του, τα βιβλία του και τις περιπέτειές του. Ως εδώ όλα καλά. Αλλά...
Λίγα βιογραφικά. Γέννημα της Κωνσταντινουπόλεως ο Κ.Καστοριάδης, το 1922 δηλαδή χρονιά 'αποφράδα' για τον Ελληνισμό. Πατέρας του ένας άθεος και σφόδρα αντιβασιλικός, μητέρα του μία καλλιεργημένη ψυχή, με αδυναμία στην μουσική. 
Ο νεαρός όμως στην εφηβεία του, πλέον στην Αθήνα, χάνει την πολυαγαπημένη του μητέρα και αυτό τον "χαρακώνει" άσχημα σε όλην του την ζωή. Τόσο μεγάλο ήταν το ψυχολογικό 'σόκ', που εμφάνισε μία μορφή αλωπεκιάσεως, χάνοντας αμέσως όλα του τα μαλλιά, αλλά και όλο το σύστημα του τριχωτού της κεφαλής, μας βεβαιώνει ο βιογράφος του Φρανσουά Ντός...

ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ ΣΚΕΨΗ...
Και ενώ η "καλή" εφημερίδα μας αναφέρει πώς ανεμίχθη στον ...αντιμεταξικό αγώνα, προσχωρόντας στην τότε αριστερότατη 'ΟΚΝΕ' και μετά στους τροτσκιστές, ΞΕΧΝΑ(;;;) το κυριώτερο!
Ποιό; Ότι ο έφηβος Κορνήλιος, ήταν συμμαθητής και φίλος στο Κολλέγιο Αθηνών, με έναν άλλο "ζωηρό" νεαρό, τον ...Ανδρέα Παπανδρέου. (Μαζί τους είναι και ο μεγάλος αδελφός, του Λεωνίδα Κύρκου!) 
Αυτός ο ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΣ(...) Ανδρέας, κάνοντας ίσως με τις πλάτες του πατέρα του, ως πρώην βενιζελικού υπουργού, (άν και σε κάποια δυσμένεια και εξορία σε νησί) την "αντίστασή του", τυπώνει σε πολύγραφο προπαγανδιστικά φυλλάδια κατά του καθεστώτος*, με κομμουνιστικό, κατ΄άλλους τροτσκιστικό περιεχόμενο. Και τα διανέμει με τους άλλους, όπου μπορεί...
Έλα όμως που δεν αστειεύεται καθόλου η Αστυνομία, που παρακολουθούσε τα πάντα τότε, επί του 'ονομαστού' υπουργού Ασφαλείας Κων/νου Μανιαδάκη και συλλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους ..."άγουρους" ταραξίες!
Μόλις ένας υπομοίραρχος της Βασιλικής Χωροφυλακής, είδε πώς έκανε "τσαλιμάκια" στην ανάκριση ο Ανδρέας, του τράβηξε ένα περιποιημένο χαστούκι, οπότε ο "γενναίος" αυτός νέος, τα...ξέρασε όλα! "Χαρτί και καλαμάρι"!
Δείτε! Ο Ανδρέας αμέσως αφέθηκε ελεύθερος, (μεσολάβησε και η γνωστή ηθοποιός του θεάτρου Κυβέλη, "φίλη" του πατέρα του...), ενώ ο Καστοριάδης, ο Κύρκος και μερικοί άλλοι, "αρπάξανε της χρονιάς τους"!
Γιατί τώρα, η "καλή" εφημερίδα, "επέλεξε να προσπεράσει", κάνοντας την ..."ανήξερη", το πλέον ζουμερό και στοιχείο, της εν Αθήναις εφηβείας του Καστοριάδη, αυτό το ξέρει μόνον η ίδια...






Ο αρκετά γνωστός και πετυχημένος στην Γαλλία, Έλλην συγγραφέας εργάσθηκε κατόπιν για 20 έτη, στην υπηρεσία Στατιστικής Εθνικών Λογ/σμών και Μελετών Αναπτύξεως του ΟΟΣΑ και πρό του θανάτου του, το 1997, είχε δώσει διαλέξεις σε ελληνικά πανεπιστήμια. Το 1989 είχε αναγορευθεί διδάκτωρ της Παντείου.






(Όταν και άν κάποιοι λιγοστοί δημοσιογράφοι τολμούσαν και τον ερωτούσαν για τις εμπειρίες του, επί δικτατορίας Μεταξά, με τον...συγκεκριμένο συμμαθητή του, που τον "κάρφωσε" κανονικότατα, θύμωνε αρκετά...)

[*Ο "αντιστασιακός" νεαρός Ανδρέας, ενώ είχε πλέον ήδη 'φάκελλο' απο την σύλληψή του αυτή, δεν δυσκολεύθηκε καθόλου, (λόγω Κυβέλης...) το 1939, να του χορηγηθεί διαβατήριο, απο το δήθεν και τάχα "μισητό δικτατορικό καθεστώς" Μεταξά, για να φύγει "σάν κύριος" με υπερωκεάνιο, στις ΗΠΑ, πρίν την ιταλική επίθεση στην Ελλάδα. Άλλοι Έλληνες της Αμερικής, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της πατρίδος και ήλθαν, ο Ανδρέας όχι!  Προτίμησε να υπηρετήσει στις ΗΠΑ(!) και συγκεκριμένα στο Πολεμικό της Ναυτικό, ως...νοσοκόμος(!), αφού εκρίθη βοηθητικός, λόγω των γυαλιών που φορούσε... ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΤΑ ..."ΒΡΗΚΕ" Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ!]  
                                                                        "Ι.Κ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...