19.10.14

Ψ Ι Θ Υ Ρ Ο Ι ; ΜΟΝΟΝ;




Παρακολουθούμε απο κοντά τις τελευταίες εβδομάδες, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως κάθε Έλλην, την υπόθεση των εντατικών ανασκαφών και των λίαν εντυπωσιακών ευρημάτων - μέχρι στιγμής πάντα... - στην Αμφίπολη. 


Κατά πάσα πιθανότητα, άν σταθμίσουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, τα αμέτρητα δημοσιεύματα, ελληνικά και ξένα, αλλά και τις μάλλον αντικρουόμενες εκτιμήσεις πολλών και ...'λαλίστατων' αρχαιολόγων, πρέπει ακόμα να κάνουμε υπομονή.
(Το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι πρωτοφανές και αυτό πολλαπλώς ευνοεί την πατρίδα μας. Απο κάθε άποψη!)
Ακούγονται όμως ορισμένες φήμες, θα λέγαμε κάποιοι ψίθυροι, που μας βάζουν σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. Και αυτό επειδή άν τυχόν, οι ψίθυροι αυτοί έχουν ισχυρές δόσεις αληθείας και πρόκειται συντόμως να διασταυρωθούν, τότε το ζήτημα των ευρημάτων της Αμφιπόλεως,  "ξ ε φ ε ύ γ ε ι"!
Προτάσσοντας τις εύλογες επιφυλάξεις μας, αλλά συγχρόνως μή έχοντας διάθεση να "κουκουλώσουμε" ορισμένες "πιθανότητες", όχι μόνον για το σήμερα, αλλά και το αύριο, θα μοιρασθούμε μαζί σας, τί ακριβώς "ακούγεται" απο τις Σέρρρες.
Σαφέστατα και το ζήσαμε έως τώρα όλοι μας, το διεθνές ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ενδιαφέρον είναι τεράστιο και ίσως μοναδικό! Υπάρχουν όμως "ισχυρές ενδείξεις", ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι το μόνο!
Μά, πώς γίνεται, μπορεί να πεί κάποιος;
Υφίσταται και κάτι άλλο; (Πέραν του Εθνικού, του Ιστορικού και του Διπλωματικού ασφαλώς.)
Και όμως άρχισε να "κυκλοφορεί" αρκετά και η περίπτωση του ξεχωριστού (!) ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ενδιαφέροντος! 
Τί μπορεί να σημαίνει αυτό; 
Υπάρχει διερωτώμεθα εντόνως, το δεύτερο αυτό 'ενδιαφέρον', να είναι ποτέ δυνατόν, να ...επισκιάσει το πρώτο;
Να είναι δηλαδή, η όποια γεωλογική "ανακάλυψη", μεγαλυτέρας σπουδαιότητος και βαρύτητος, απο την αρχαιολογική;
(Για σκεφθείτε το πρός στιγμήν, επειδή σίγουρα ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΙΠΟΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ, ΜΕΧΡΙ "ΧΘΕΣ"...)
Ακούσθηκε απο κάποια χείλη ακόμα και το είδος του μεταλλεύματος! 
Είναι αλήθεια, ότι δεν γίνεται να το προσπεράσει κανείς, έτσι απλά. Δεν θα βιασθούμε βεβαίως να κάνουμε "αβασάνιστα" την αναπαραγωγή. Απλώς σημειώνουμε με ενδιαφέρον, τι ακούγεται "σιγά - σιγά", απο την εν λόγω περιοχή...
Ακούσθηκε επίσης, πώς η περιοχή των ευρημάτων στην Αμφίπολη, ομού με τις ανακαλύψεις στο Δίον και την Βεργίνα και με ένα ακόμη γεωγραφικό σημείο της Μακεδονίας μας, σχηματίζουν ΟΝΤΩΣ ένα γεωμετρικό σχήμα, ήτοι ένα τ ρ ί γ ω ν ο, που έχουμε ξανασυναντήσει και σε άλλες αρχαιολογικές ανασκαφές, πέραν της συγκεκριμένης. Ένα ισοσκελές τρίγωνο!
(Είναι απο αυτά τα φοβερά  εκείνα ζητήματα σε ορισμένες κατασκευές των αρχαίων μας προγόνων, που ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ και ΚΑΝΕΝΑ [σχεδόν] ΒΙΒΛΙΟ, δεν λέει! Το γιατί ελπίζουμε να το αντιλαμβάνονται όλοι. "Απαγορεύεται"!)
Άν τώρα κάνουμε έναν "συνδυασμό", όχι και τόσο "παρακινδυνευμένο", με την παρουσία πολύ κοντά στις ανασκαφές, εδώ και λίγους μήνες, μίας νέας στην περιοχή επίλεκτης στρατιωτικής μονάδος, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ, τότε ΟΛΑ αυτά ΜΑΖΙ,   κ ά τ ι   σ η μ α ί ν ο υ ν...
Υπομονή και τα μάτια μας ανοικτά!
"Ι.Κ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...