Δεν μπορεί να υπάρξει καμμία αμφιβολία και απο κανέναν, πώς μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της νεωτέρας ιστορίας της χώρας μας, υπήρξε ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Συγκέντρωσε και πέτυχε, στο μικρό χρονικό διάστημα, που του "επέτρεψαν" να διευθύνη αυτόν τον τόπο, την αγάπη και την αφοσίωση μεγάλου μέρους του λαού μας, απο την μία πλευρά, αλλά και φοβερού μίσους και αντιπαθείας απο τον ξένο (δηλαδή κυρίως τον αγγλικό) παράγοντα, ώστε να φθάσουμε στην τραγική του δολοφονία. (Υπήρχε ποτέ περίπτωση, η φιλότουρκη Αγγλία, να επέτρεπε να υλοποιηθούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια και όνειρα του Καποδίστρια, για την Ελλάδα; ΠΟΤΕ!)
Εκείνο που δεν είναι γνωστό στην χώρα μας, είναι ότι έχαιρε και χαίρει διαχρονικώς μεγάλης εκτιμήσεως και θα λέγαμε ευγνωμοσύνης, για την στάση του και την συνεισφορά του, στην ίδρυση και λειτουργία της Ελβετίας. Η χώρα αυτή μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό, τον έχει ανακηρύξει εθνικό της ήρωα! Αφού αυτός συνέβαλε ουσιαστικώς, στο ξεκίνημα και στην οργανωτική δομή, του ελβετικού κράτους!
(Μία απαραίτητη παρένθεση επιβάλλεται να γίνη, για τα "δικά μας" και το απερίγραπτο 'χάλι' των σχολικών μας εγχειριδίων. Δεν μας μαθαίνει κανείς, σε μία 12ετή βασική εκπαίδευση, πόσο κρίσιμη και ουσιαστική ήταν η συμβολή αυτού του κορυφαίου ΄Ελληνος, στην ύπαρξη της Ελβετίας. Γιατί; Όπως επίσης, δεν μας μαθαίνουν τί φοβερά σχέδια είχε για την Ελλάδα. Κάντε "συνειρμούς" και απαντήστε, ο καθένας μόνος του, μέσα του, αφού όμως το σκεφθεί ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πρώτα...)
Το 1817 στον Ιωάννη Καποδίστρια, δίδεται η ελβετική υπηκοότης σε αναγνώριση της αληθινά καίριας συμβολής του στην δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας.
Το 1798, η Γαλλία εισβάλει και κατακτά την Ελβετία, χωρίς όμως να την προσαρτήσει, αλλά "κατασκεύασε" με προσοχή και με τέτοιο τρόπο, την διοικητική της μεταρρύθμιση, ώστε να αποτελεί ένα, θα λέγαμε κρατίδιο τύπου δορυφόρου. Οι Ρώσσοι τότε δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι, τις Ναπολεόντιες φιλοδοξίες και έκαναν άμεσα, τις κατάλληλες κινήσεις τους.
Οπότε το 1813 ο Ιωάννης Καποδίστριας, διορίζεται εκπρόσωπος της Ρωσσίας στην Ελβετία. Ο Καποδίστριας συνέβαλε στην ενότητα και ανεξαρτησία του κράτους της Ελβετίας υπό την νέα της δομή, καθώς ήταν από τους εμπνευστές, του διαχωρισμού της, σε 19 αυτόνομα κρατίδια, τα γνωστά σήμερα καντόνια. Συνεισέφερε επίσης στην διαμόρφωση του ελβετικού συντάγματος, αλλά και την μετέπειτα ουδέτερη στάση της χώρας.(Μία ουδετέρα στάση, "διάσημη" σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, που διδάσκεται σε αμέτρητες πανεπιστημιακές Σχολές. Όλα "γύρω της" ισοπεδώθηκαν, αλλά στο ελβετικό έδαφος, δεν εισέβαλλε ποτέ, κανείς Γερμανός, κανείς Γάλλος, κανείς Ιταλός, κανείς Ρώσσος. Μήν ξεχνούμε πώς αναφερόμαστε στην έδρα του παγκοσμίου χρήματος και του παγκοσμίου χρυσού...)
Έλαβε μέρος στο ονομαστό 'Συνέδριο της Βιέννης', ως μέλος της ρωσσικής αντιπροσωπίας και κατόπιν ως εκπρόσωπος της Ρωσσίας στην περίφημη Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1815, όπου κατάφερε και πέτυχε την αποδυνάμωση της αυστριακής επιρροής, την ακεραιότητα της Γαλλίας υπό Βουρβόνο μονάρχη καθώς και την διεθνή ουδετερότητα της Ελβετίας. Επιτεύγματα σπάνια, σπουδαία και ασύλληπτα ακόμα και σήμερα, που δύσκολα βρίσκει κανείς, ικανούς και "δυνατούς" διπλωμάτες διεθνούς κύρους.
Πρέπει να υπογραμμισθή ότι η ευγνωμοσύνη και η αναγνώριση αυτής της χώρας, στο πρόσωπο του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος, δεν τελειώνει μόνον μέ την χορήγηση της υπηκοότητος, αλλά και προ τετραετίας, η πόλη της Λωζάννης προχώρησε σε μία ακόμη τιμητική κίνηση.
Ομού με την ρωσσική κυβέρνηση, η πόλη της Λωζάννης, τον Σεπτέμβριο του 2009, έκανε τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, σε πανυγηρική εκδήλωση, με την παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελβετίας Mισελίν Κάλμυ-Ρέυ και της Ρωσσίας, Σεργκέυ Λαβρώφ, του Δημάρχου της Λωζάννης, ενώ παρέστη και ο ελληνικής καταγωγής προέδρος της τοπικής Βουλής του καντονίου 'Vaud', πρωτεύουσα του οποίου είναι η Λωζάννη, ονόματι Πασκάλ Μπρουλής, 47 ετών, γεννημένος στην Ελβετία.
Ο Ρώσσος γλύπτης Βλαντιμίρ Σουρόβτσεφ, είχε αναλάβει την κατασκευή της ορειχάλκινης προτομής, που τοποθετήθηκε στην πόλη αυτή, «ως ένδειξη τιμής στον πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλεως». Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καποδίστρια, σημειώνουμε πώς συνέπεσαν με την επίσημη επίσκεψη στην Ελβετία του τότε Ρώσσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
(Δεν μάθαμε άν παρέστη, ή άν εκλήθη εκπρόσωπος της τότε ελληνικής κυβερνήσεως, ή έστω διπλωμάτης μας απο την πρεσβεία μας εκεί... Ούτε τις "σερβιρισμένες" ευκαιρίες, δεν ξέρουμε να εκμεταλλευθούμε, τι κρίμα!)
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου