29.5.15

ΝΑΙ, Ο ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ, ΕΙΧΕ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ! (Άγνωστα στοιχεία)



Πιστεύοντας ότι δεν είναι ευρύτερα γνωστά τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που θα διαβάσετε, τα αναδημοσιεύουμε, απο την εφημ.'Χριστιανική Σπίθα', του Ιανουαρίου 2011. Όσα παρατίθενται στην συνέχεια, αποτελούν απόσπασμα βιβλίου, του συγγραφέως Ιωάννου Α. Χαραλαμπάκη, συνταξ. Γεν.Διευθυντού του υπ.Εθνικής Παιδείας, με τίτλο 'Σκόρπιες σελίδες της ζωής μας', Αθήναι 2003, που υπήρχε στο προαναφερόμενο φύλλο της εφημερίδος. (Για την αντιγραφή "Παπαφλέσσας").

"Ο Δεσπότης, 'κεκλεισμένων των θυρών', μού άνοιγε την καρδιά του και μου αποκάλυπτε τα μυστικά της. Μιά καρδιά μικρού παιδιού, ευαίσθητη, ανυπόκριτη και άδολη. Μιά καρδιά γεμάτη συναίσθημα, βαθύτατα ανθρώπινη, πλημμυρισμένη απο αγαθότητα και αγάπη. Στήν ίδια εκείνη συνάντησή μας, μου έκανε και μία άλλη αποκάλυψη.
-Η καταγωγή των προγόνων μου, μου είπε, είναι απο την Κρήτη. Το επώνυμο Καντιώτης, έχει την προέλευσή του, απο το ηρωϊκό χωριό Κάνδανος - αρχαίο όνομα Κάντανος - της επαρχίας Σελίνου των Χανίων!

Το χωριό αυτό, έχει πραγματικά μία πολύ ηρωϊκή και συγχρόνως τραγική ιστορία. Όταν στην διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, το 1941, οι κάτοικοί του πληροφορήθηκαν την κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε απο τους Γερμανούς, αποφάσισαν να μήν επιτρέψουν και την κατάληψη του χωριού τους, άν οι Γερμανοί επιτίθεντο σε αυτό. Έτσι, όταν την επομένη της καταλήψεως του αεροδρομίου απο τους Γερμανούς, μία δύναμή τους εμφανίζεται στην Κάνδανο, οι γενναίοι αυτοί Κρητικοί, πολεμώντας με τα λιγοστά όπλα που διαθέτουν, μάχονται ηρωϊκώς εναντίον τους και τους εξοντώνουν!

Οι Γερμανοί επανέρχονται με δύναμη 800 περίπου ανδρών, άριστα εξοπλισμένων και επιτίθενται κατά των ηρωϊκών αυτών ανθρώπων, οι οποίοι τους πολέμησαν με αφάνταστο ηρωϊσμό και τότε μόνον υποχώρησαν, όταν εξαντλήθηκε και το τελευταίο φυσίγγιο που διέθεταν. Οι Γερμανοί που είχαν τεράστιες απώλειες, όταν μπήκαν στο χωριό, σκότωσαν όλους όσους βρήκαν, ανεξαρτήτως απο ηλικία και φύλο!



Το χωριό αφού το έκαψαν, το ανέσκαψαν και το ισοπέδωσαν, ώστε να μήν υπάρχει ούτε ίχνος του! Όσοι απο τους κατοίκους του γλύτωσαν, έφυγαν στα γύρω χωριά και δεν μπόρεσαν να ξαναγυρίσουν στο χωριό τους, παρά μόνον μετά την απελευθέρωση της Κρήτης. Οι Γερμανοί με την απειλή της ποινής του θανάτου, απαγόρευαν την επίσκεψη στον χώρο που ήταν το χωριό, σε όλη την διάρκεια της κατοχής. Για να δικαιολογήσουν δέ το έγκλημά τους, έστησαν στην είσοδο του χωριού μία επιγραφή, που έγραφε στα γερμανικά και τα ελληνικά, τα εξής:
'Ως αντίποινον των υπό οπλισμένων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών, κατεστράφη η Κάνδανος'!


Η φράση βέβαια, 'εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων', δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Απο αυτό λοιπόν το ηρωϊκό χωριό, μάθαινα τώρα ότι έλκει την καταγωγή του ο Δεσπότης. Το ηρωϊκό και αγωνιστικό του φρόνημα, να έχει άρα γε σχέση, με τον τόπο της καταγωγής των προγόνων του;

Η απο κοντά γνωριμία μου με τον Επίσκοπο Αυγουστίνο και η πνευματική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ μας, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, στην όλη πορεία της ζωής μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...